Penumpuan Penyelidikan Dalam Bidang Keutamaan (IRPA) | INSTITUT PENYELIDIKAN MATEMATIK
» PENYELIDIKAN » Geran Penyelidikan » Penumpuan Penyelidikan dalam Bidang Keutamaan (IRPA)

Penumpuan Penyelidikan dalam Bidang Keutamaan (IRPA)

Skim Program Penyelidikan Mengikut Bidang Keutamaan (IRPA) adalah geran penyelidikan daripada peruntukan dibawah Kementerian Sains, Teknologi dan Alam Sekitar ia bertujuan membuat penyusunan semula bagi memantapkan lagi sistem pembiayaan aktiviti penyelidikan dan pembangunan (R&D) dalam Rancangan Malaysia Kelapan (RM-8). Beberapa disiplin berkaitan digabungkan dan pembiayaan projek R&D di bawah skim IRPA kini dibahagikan kepada tiga kategori. Kategori berkenaan ialah Experimental Applied Research (EAR) yang menggariskan lima bidang keutamaan, iaitu Agriculture and Food Security, Natural Resources and Environment, Manufacturing and Services, Social Transformation, dan Knowledge Advancement. Kategori kedua ialah Prioritised Research' (PR) (Manufacturing, Plant Production and Primary Products, Information and Communication, Health, dan Education and Training). Kategori ketiga, Strategic Research (SR) (Design and Software Technology, Nanotechnology & Precision Engineering, Speciality Fine Chemicals Technology, dan Optical Technology).

Senarai Skim Program Penyelidikan Mengikut Bidang Keutamaan (IRPA)

Kemaskini:: 10/03/2014 [amir_peli]

SXDdEAf~