Matematik Analitik Dan Struktur | INSTITUT PENYELIDIKAN MATEMATIK
» PENGAJIAN SISWAZAH » Bidang Pengajian dan Penyelia » Matematik Analitik dan Struktur

Matematik Analitik dan Struktur

Bidang ini merangkumi tiga sub-bidang iaitu Kaedah Analitik dalam Teori Nombor, Teori Berstruktur Pelbagai Aljabar dan Analisis Fungsian dan Topologi. Di bawah Kaedah Analitik dalam teori Nombor, antara tajuk-tajuk penyelidikan adalah penentuan penganggaran hasil tambah eksponen untuk polinomial pelbagai-pembolehubah, penganggaran hasil tambah eksponen berganda dua-pembolehubah bagi polinomial berdarjah tinggi, mendapatkan saiz p-adic bagi fungsi faktorial dan masalah persamaan diophatus. Tumpuan utama penyelidikan di bawah Teori Berstruktur Pelbagai Aljabar adalah: mencari kelas isomorphisme dan aljabar Leibniz tak berubah, masalah pengelasan aljabar ‘Diassociative’ dan ‘Dendriform’, dan untuk mengkaji sifat-sifat Armendariz dan gelang-Gamma dan pengitlakannya. Penyelidikan di bawah Analisis Fungsian dan Topologi mengkaji kelas tak terhingga dimensi ruang dimensi ruang vector topologi yang muncul dalam analisis fungsian. Ruangan tersebut termasuk ruang Fréchet, ruang-LF dan dual mereka, dan ruang fungsi selanjar nilai nyata C(X) di ruang X Hausdorff sekata lengkap, untuk menamakan beberapa.

Senarai Penyelia

1.