Nyaya, Hetuwidya Dan Mantik Dlm Bahasa Melayu Mendahului Logic Dalam Bahasa Inggeris. | INSTITUT PENYELIDIKAN MATEMATIK
» AKTIVITI » Nyaya, Hetuwidya dan Mantik dlm Bahasa Melayu Mendahului Logic dalam Bahasa Inggeris.

AKTIVITI

Tajuk Acara
Tarikh
06 Mar 2020 - 06 Mar 2020
Masa
Bilik Seminar Al-Farabi, INSPEM
Ringkasan Acara
Abstrak:
Kajian prasasti dan manuskrip dlm bm yg lbih awal drp prasasti dan manuskrip dlm bi membuktikan adanya unsur lojik (nyaya, hetuwidya dan mantik) yg jelas mendahului logic (condong). Manuskrip jawi yg mngandungi mantik dari zaman tamadun islam juga didapati lbih awal diketahii di malayonesia ini berbanding dng di eropah khasnya dlm bahasa inggeris. Sementara itu ditunjukkan juga unsur mantik dlm pantun dan peribahasa cukup bitara yg layak diistilahkan sebagai silogisma malayonesia kekal tiada tandingannya hingga kini.

Kemaskini:: 04/03/2020 [noorizzati]

SXETVAH~