Biologi Berkomputasi Dan Bermatematik (Perlu Permohonan Khas) | INSTITUT PENYELIDIKAN MATEMATIK
» PENGAJIAN SISWAZAH » Bidang Pengajian dan Penyelia » Biologi Berkomputasi dan Bermatematik (Perlu permohonan khas)

Biologi Berkomputasi dan Bermatematik (Perlu permohonan khas)

Biologi berkomputasi dan bermatematik adalah suatu bidang yang menuju kepada perwakilan, analisis dan pemodelan proses biologi menggunakan pelbagai teknik matematik seperti kalkulus, teori kebarangkalian, statistik, teori graf, topologi, sistem dinamik, persamaan pembezaan, teori pengkodan dsb. Ia mempunyai aplikasi praktikal dalam penyelidikan biologi, bioteknologi, biomedik dan juga epidemiologi dan dinamik populasi. Tumpuan penyelidikan kini termasuklah pemodelan penyakit, pemodelan insilico protin dan bioinformatik.

Senarai Penyelia

ENTITI KAMI | PUSAT ASASI SAINS PERTANIAN