Kuasai Dua Subjek 'gerun' | INSTITUT PENYELIDIKAN MATEMATIK
» ARTIKEL » Kuasai dua subjek 'gerun'

Kuasai dua subjek 'gerun'

SAINS dan matematik antara mata pelajaran yang menyeronokkan sekiranya seorang pelajar itu minat serta bersemangat tinggi untuk berusaha memahami dua subjek ‘menggerunkan’ itu.

Sebaliknya, sesetengah pelajar pula mengeluh mengatakan subjek sains susah untuk difahami dan ‘menakutkan’ terutama sains asas seperti fizik, kimia dan biologi, malah ada juga yang berpendapat subjek itu membosankan.

Sama seperti matematik, terutama matematik tambahan yang cukup ‘ditakuti’ pada zaman persekolahan.

Tetapi, kepentingan sains dan matematik tidak perlu dipertikaikan lagi. Kini menjadi satu komoditi yang tidak ternilai dan sesiapa yang menguasai subjek ini mampu menguasai dunia.

Apa sahaja yang berada di sekeliling kita dan digunakan saling berkait rapat dengan sains serta matematik.

Dalam skala yang lebih tinggi, sains dan matematik membantu membangunkan kehidupan manusia untuk hidup dengan lebih selesa.

Bangunan pencakar langit, pengangkutan kereta api berkelajuan tinggi dan telefon pintar semua dibangunkan menerusi kemajuan dalam dua bidang ini.

Bagaimanapun, dalam matlamat untuk mencapai status negara maju, sasaran yang ditetapkan Kementerian Pendidikan untuk mencapai nisbah 60:40 pelajar sains berbanding sastera atau sains sosial pada peringkat sekolah dan institusi pengajian tinggi belum tercapai.

Terbaru, sasaran itu bukan sahaja jauh daripada mencapai matlamatnya, malah jumlah pelajar yang mengambil mata pelajaran Sains, Teknologi, Kejuruteraan dan Matematik (STEM) semakin berkurangan dari tahun ke tahun.

Keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2018 yang diumumkan, baru-baru ini membuktikan penurunan mendadak untuk beberapa mata pelajaran STEM.

Kementerian Pendidikan mengesahkan trend penurunan jumlah pelajar yang mengambil subjek STEM iaitu 49 peratus pada 2012 kepada 44 peratus tahun lalu.

Menteri Pendidikan, Dr Maszlee Malik turut menjelaskan berlaku pengurangan secara purata kira-kira 6,000 pelajar setiap tahun.

Tarikh Input: 03/10/2019 | Kemaskini: 03/10/2019 | noorizzati

PERKONGSIAN MEDIA

INSTITUT PENYELIDIKAN MATEMATIK
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03-9769-6878
00-0000-0000
SXFUSAQ~