Program Penyelidikan | INSTITUT PENYELIDIKAN MATEMATIK
» LABORATORI » Laboratori Etnomatematik dan Didaktik » Program Penyelidikan

Program Penyelidikan

1. Nilai Matematik dalam Masyarakat

Nilai dalam matematik diperolehi daripada epistemologi falsafah. Dalam epistemologi ini, pengetahuan kognitif diklasifikasikan kepada tiga kategori utama: metafizik, matematik dan sains tabii. Klasifikasi ini untuk menggambarkan kesepaduan intelek dan wahyu. Dalam klasifikasi ini, metafizik adalah destinasi utama untuk semua cabang sains intelek. Objektif tersirat yang berkaitan dengan metafizik merupakan nilai yang dimaksudkan dalam skema ini. Nilai matematik yang berkaitan dengan masyarakat digambarkan secara intrinsik dalam paradigma pengajaran-pembelajaran subjek tersebut dalam masyarakat.

Keywords: etnomatematik, matematik, paradigma, nilai, pendidikan.

2. Perkembangan Pedagogi dalam Matematik

Kajian berkaitan dengan teori-teori dan amalan dalam pengajaran matematik bertujuan untuk meningkatkan pemahaman matematik. Di antara pendekatan untuk dijalankan penyelidikan termasuklah konstruktivisme, penguasaan, kerjasama, pembelajaran kontekstual dan pembelajaran berasaskan masalah. Perspektif pedagogi yang lain melibatkan arahan kognitif-terarah, zon perkembangan proksimal, pakar-novis paradigma, pedagogi pascamoden, pedagogi kritikal, isu-isu psikologi, isu-isu dasar dan isu-isu semasa yang berkaitan dengan pedagogi matematik. Aplikasi peralatan teknologi dibangunkan untuk pengajaran dan pembelajaran matematik bertujuan untuk mereka bentuk sistem pembelajaran matematik, penilaian dalam arahan matematik, isu-isu sosial, etika dan manusia yang berkaitan dengan penggunaan teknologi dalam pengajaran matematik.

Keywords: pedagogi matematik, alat teknologi-pengantara, kognitif, afektif dan faktor sosial untuk matematik pembelajaran.


Kemaskini:: 25/05/2021 [noorizzati]

PERKONGSIAN MEDIA

INSTITUT PENYELIDIKAN MATEMATIK
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03-9769-6878
00-0000-0000
SXDCAAG~